četvrtak, 20. kolovoza 2009.

Yin Yang


                                 
U kineskoj filozofiji, koncept yin yang ([yin - pojednostavljeni kineski: 阴; tradicionalni kineski: 阴; PinYin: yīn] [yang - pojednostavljeni kineski: 阳; tradicionalni kineski: 阳; PinYin: yang] eum-yang u korejski; Često se spominju na zapadu kao yin i yang) koja se koristi za opisivanje kako naizgled razdvojen ili neprijateljske snage su međusobno povezani i međusobno u prirodnom svijetu, čime se popeti na svaki drugi zauzvrat. Koncept leži u srcu mnogih grana klasične kineske nauke i filozofije, kao i glavni putokaz za tradicionalne kineske medicine, [1] i centralno načelo različitih oblika kineske borilačke vještine i vježbe, kao što su baguazhang, taijiquan i Qigong. Mnogi prirodni dualities - npr. tamno i svijetlo, žensko i muško, niske i visoke - baci se u kineskoj misli kao yin yang. 

                                                                                 
                                                                     Prema filozofija, yin i yang su komplementarni suprotnosti unutar veće cjeline. Sve ima obje yin i yang aspekte, koje neprestano komunicirati, ne postoje u apsolutnim zastoj. Usporedite wuji. Yin i yang simboliziran je po raznim oblicima od Taijitu.


Osnove 
DAO (Tao) De (Te) Wuji Taiji 
Yin-Yang Wu križanje Qi Neidan 
Wu Wei 
Tekstovi 
Laozi (Tao Te Ching) 
Zhuangzi Liezi Daozang 
Božanstava 
Tri Pure one Yu Huang 
Guan Shengdi Eight Immortals 
Yellow Emperor Xiwangmu 
Jade Emperor Chang'e 
Ostali božanstava 
Ljudi 
Laozi Zhuangzi 
Zhang Daoling Zhang Jiao 
Ge Hong Chen Tuan 
Schools 
Tianshi DAO 
Shangqing Lingbao 
Quanzhen DAO DAO Zhengyi 
Wuliupai 
Sveta mjesta 
Špilja-nebo 
Mount Penglai
Priroda yin-yanga 

Yin i yang su mislili da se javljaju zajedno s početnim mirovanje ili praznine (wuji, ponekad simbolizira prazan krug), a da i dalje se kreće u tandemu do mirovanje dolazi ponovno. Na primjer, pad kamena u mirnom bazen vode će istovremeno podići valove i niže korita među njima, i to izmenjivanje visoke i niske točke u vodi će zračiti prema van sve dok se pokret dissipates i bazena je mirno, još jednom. Yin-Yang, dakle, uvijek ima slijedeće karakteristične: yin i yang kvalitete u protivničkim opisivanje pojava. Na primjer, zima je yin yang-a u ljeto tijekom godinu dana, a za žene je yin yang muškost je u ljudskim odnosima. 

Nemoguće je govoriti o yin yang ili bez nekih odnosu na suprotnoj: yin-yang su ukorijenjene zajedno. Budući da yin i yang su stvorene zajedno u jednoj pokreta, oni su vezani zajedno, kao zajednički dijelovi cjeline. A utrka sa samo muškarcima ili samo ženama će nestati u jednoj generaciji, nego muškarci i žene zajedno stvoriti nove generacije koji omogućuju utrke oni međusobno izraditi (i međusobno dolaze iz) da opstane. Interakcija ovih dviju daje rođenja do stvari. [2] Yin i yang transformiraju jedni druge: kao štiga u oceanu, svaki napredak je dopunjena je odstupiti, a svaki uspon preobražava u jesen. Dakle, sjeme će niknuti iz zemlju i raste prema gore prema nebu - An Yang intrinzično pokret. Onda kada se dosegne svoju punu visinu, on će se početi slabiti i na kraju će pasti natrag na zemlju u propadanju - jedan yin intrinzično pokret. 

Yin uvijek sadrži potencijal za Yang, za yin i yang. Yin i yang su balansirani: yin-yang je dinamička ravnoteža. Budući da su nastali zajedno su uvijek jednaka: ako jedna nestane, ostali moraju nestati kao i, ostavljajući praznine. Ovo je rijetko odmah očita, jer yang elementi su jasne i očite dok yin elementi su skriveni i fin. Yin-Yang nije stvarna supstanca ili snage [1], na način da bi mogla biti koncipiran u zapadnoj pojmova. Umjesto toga, ona je univerzalni način opisuje interakcije i interrelations u prirodnim silama koje se javljaju u svijetu. To se odnosi i na socijalna konstrukcija - npr. vrijednost prosudbe kao dobro i zlo, bogati i siromašni, čast i sramota - ali često se koristi u tim kontekstima, kao upozorenje, jer je po principima ekstremno dobre volje okrenuti na zlo, ekstremno bogatstvo na siromaštvo, ekstremne čast osramotio. Yin je senzibilan, popustljiv, negativan, a nurturing. Ona je povezana s noći, doline, rijeke, potoci, voda, metal, i zemlju. Yang je aktivan, dominantan, pozitivna, i iniciranje / stvaranje. Yang je vezan uz dan, planina, brda, vatra, drvo, i zrak. Koncept "jedinstva u dvojnosti" javlja u mnogim vjera i philosophies, iz filozofije Heraklit, do nondualistic philosophies of hinduizam, Sikhism, taoizam i budizam, da gnosticizam, Zoroastrianism i Nova misao. Yin-Yang je jedinstven, pa ipak, kako u svojoj dinamičke prirode i njezine široke primjene na prirodni svijet.
                                                                         
                                                      Simbolika i njegova značaja 

Odnos između yin i yang je često opisan u smislu suncu igranje preko planine i na dolinu. Yin (doslovno je 'sjenovito mjesto' ili 'sjeverne padine ") je područje tamne occluded po planini's bulk, dok je yang (doslovno na" sunčanom mjestu "ili" padini južno') je vedro lit dio. Kao sunce poteze preko neba, yin i yang postupno trgovina sa svakim drugim mjestima, otkriva što je pomračen zamagle i što je otkriven. Yin je obično karakterizira kao spor, mekan, nerealan, difuzno, hladno, mokro, i mirnom. To je obično povezan s zenske, rođenje i generacija, a uz noć. Yang, by contrast, karakterizira kao tvrdo, brzo, čvrstih, suha, fokusiran, vruće, i agresivno. Ona je povezana s muškost i danu.




Nema komentara:

Objavi komentar